BSCG

BOKSERSKI SAVEZ CRNE GORE

O SAVEZU

Bokserski Savez Crne Gore sa sjedištem u Podgorici, svakako je jedna od važnijih sportskih institucija u našoj zemlji.

MJESTO GDJE SE RAĐAJU ŠAMPIONI

Organi upravljanja:

Predsjednik: Blažo Šaranović
Generalni sekretar: Zdravko Matović
Direktor: Dragan Đuričković
Selektor reprezentacije: Boško Drašković

Bokserski savez Crne Gore osnovan 10 marta 1953 godine

1. Ko smo mi?

Bokserski Savez Crne Gore sa sjedištem u Podgorici, svakako je jedna od važnijih sportskih institucija u našoj zemlji. Jedan od najvećih prioriteta Saveza je rad na stvaranju novih boksera na našim prostorima, kao i organizacija i realizacija takmičenja na reprezentativnom i klupskom nivou. Pored činjenice da posljednjih godina Savez raspolaže sa prilično slabim finansijskim sredstvima, uspjesi naših reprezentativaca na trenutke bacili su u zaborav trenutnu situaciju. Zahvaljujući određenom i skromnom broju sponzora, naša selekcija bilježi značajne rezultate na međunarodnoj sceni.

Predsjednik Blažo Šaranović je odgovorno lice za zastupanje i predstavljanje Saveza. Pored predsjednika, organe upravljanja čine: Generalni sekretar Zdravko Matović i direktor Saveza Dragan Đuričković.

Takođe, ugovorom o djelu Savez upošljava i značajan broj stručnih lica, tehničkog sekretara, nadzorni odbor i lice zaduženo za odnose sa javnošću.  Selektor reprezentacije Crne Gore je Boško Drašković.

2. Šta radimo i naši rezultati

Boks u Crnoj Gori posljednjih godina doživljava ekspanziju. Još od vremena našeg proslavljenog asa, vicešampiona Svijeta i Evrope, Miodraga Perunovića, ne pamti se da je SC ‚‚Morača‚‚ okupio više od 4.000 gledalaca, koji su nedavno došli da vide i pozdrave naše reprezentativce na turnirima međunarodnog karaktera TROFEJU PODGORICE I EVROLIGI.

Strategija povratka boksa na staze stare slave prema viziji stručnih lica BSCG zahtjeva  dugoročan plan. Sa tim u vezi, održivost plana i programa trebalo bi da bude koncentrisana na stvaranju što većeg broja talenata i radu sa njima. Naravno, većina naših stručnjaka slaže se sa činjenicom da seniorski reprezentativci imaju mogućnost još većeg napretka, tako da bi dio napora bio preusmjeren i na rad na njihovom usavršavanju.

Od uspjeha i razvoja naših takmičara svakako zavisi i određena finansijska stabilnost Saveza, tako da bi najveća pažnja bila usmjerena u segment njihovog napretka.

Održivost plana i programa biće omogućena kroz stabilno funkcionisanje svih struktura Saveza, stabilan odnos klubova sa Savezom i organizovanjem što većeg broja turnira kao i formiranjem crnogorske lige u boksu.

Imajući u vidu činjenicu da je i prethodnih godina finansijska situacija u bokserskom Savezu bila prilično loša, zahvaljujući određenom broju sponzora, naši reprezentativci i klubovi uspjeli su da postignu prilično zapažene rezultate.

Plan i program zbog slabih finansija nije u potpunosti ispunjen, ali i pored toga naši reprezentativci bili su učesnici i postizali značajne uspjehe na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, Svjetskim i Evropskim prvenstvima, Mediteranskim igrama i međunarodnim turnirima.

Posebno smo ponosni na Boška Draškovića koji je u proteklih 10 godina bio:

Učesnik Olimpijskih igara 2012 Osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Peskari 2009 Osvajač petog mjesta na Evropskom prvenstvu u Moskvi 2010 Osvajac prestiznog trofeja “Mate Parlov” 2009 (zlatna medalja) Najbolji strani bokser “Beogradski pobjednik” 2009 (zlatna medalja) Tva puta najbolji bokser na “Trofej Podgotice” 2006 2009 Osvajač zlatne medalje na turniru “Aca Stankovic” Tuzla 2008 (najbolji tehnicar) Pet puta osvajač najsjajnijeg odličja na međunarodnom turniru “Trofej Podgorice” Zlatna medalja na juniorskoj Zlatnoj rukavici 2004 osvajač zlatne medalje “Stocholm open” 2004 Najbolji bokser “Zlatni ring” 2007 (zlatna medalja) Dva puta prvak Srbije i Crce Gore 2002 2005 (najbolji junior 2005) Šest puta prvak Crne Gore

Takođe, treba pomenuti i rezultate i uspjehe preostalih naših reprezentativaca.

Alen Beganović- osvajač petog mjesta na Svjetskom Prvenstvu za seniore u Kini, i osvajač bronzane medalje na Mediteranskim igrama u Peskari. Takođe, osvajač brojnih medalja na domaćim i međunarodnim turnirima.

Nikola Milačić – osvajač bronzane medalje na Mediteranskim igrama u Mersinu, zlatni na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima.

Marko Radonjić – učesnik Svjetskih i Evropskih prvenstava. Jedan od rijetkih koji je uspio da savlada jednog od najboljih boksera u svojoj kategoriji, bronzanog sa Evropskih prvenstava Francuza M Bembu. Takođe, osvajač brojnih domaćih i međunarodnih turnira.

Marko Božović – jedan od najboljih boksera u regionu u kategoriji do 75 kilograma, osvajač brojnih domaćih i međunarodnih turnira.

Kada je klupski boks u pitanju, ponosni smo na činjenicu da je klub Podgorica, nakon brojnih iskušenja, učešćem u Evroligi pod okriljem Asocijacije BOXING ONE, i plasmanom na final four, uspio da bude dio bokserskog krema istočne Evrope.

Uzevši u obzir činjenicu da je boks jedan od najpopularnijih sportova u Crnoj Gori, nije izostala ni stručna literatura posvećena ovom sportu.

Svi zaljubljenici u boks  rezultate i uspjehe, kao i priče iz života naših proslavljenih bivših i sadašnjih boksera i bokserskih radnika, mogu pronaći u knjizi pod nazivom ‚‚HRONIKA CRNOGORSKOG BOKSA‚‚ čiji je autor legenda ovog sporta i dugogodišnji bokserski radnik Gojko Radunović.

U bliskoj budućnosti očekuje se da Gojko Radunović ljubitelje ovog sporta obraduje još jednim stručnim izdanjem pod nazivom ‚‚BOKSERSKI PRAKTIKUM‚‚

3. Kontaktirajte nas

BOKSERSKI SAVEZ CRNE GORE
Adresa:19 decembar br.5
Kontakt telefon:+382 20 674 800
Međunarodni odnosi:+382 69 010 598

Kontaktirajte nas

Nismo tu trenutno. ali možete da nam pošaljete poruku a mi ćemo vam odgovoriti.

Questions, issues or concerns? I'd love to help you!

Pritisnite Enter za chat