Istorijske medalje sijaju najjače

Na EUBC Evropskom seniorskom Prvenstvu za žene učestvovalo je 154 bokseki iz 30 evropskih zemalja u Budvi, u periodu 14-22 oktobra. Zemlje učesnice: Jermenija, Azerbejdžan, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Engleska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Kosovo, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Velš. Tehnički delegat takmičenja bila je Susanne Karrlander iz Švedske.

Ovaj istorijski događaj obilježio je oktobar u cijeloj Crnoj Gori, jer je prvo seniorsko Prvenstvo koje se održava u olimpijskom sportu, a medalje koje su osvojene pokazuju rad i razvoj u velikoj mjeri.

Juniorska i omladinska Evropska Prvakinja, Bojana Gojković, započela je svoje prvo seniorsko Prvenstvo pobjedom jednoglasnom odlukom sudija nad reprezentativkom Španije, Marije Del Karmen Madueno u osmini finala. Svoje tehničke i taktičke vještine pokazala je i u četvrtfinalnoj borbi protiv Klaudije Totove iz Češke, koju je jednoglasnom odlukom sudija pobjedila. U polufinalno borbi je briljirala nad Jermenkom Ekaterinom Sichevom i ušla u istoriju Crne Gore kao prva finalistkinja Evropskog seniorskog Prvenstva u boksu. Finalni meč protiv Ukrajinke, Anastasije Kovalčuk, trener Nikola Ružić prkinuo je zbog povrede nosa. Srebrna medalja na prvenstvu Evrope je uspijeh koji je poslednji sa ovih prostora imao Miodrag Perunovic davne 1981 godine, a jos ako uzmemo u obzir da je Bojana najmlađa takmičarka na sampionatu medalja još vise sjaji.

Tamara Radunović, iskusna takmičarka koja je ranije ucestvovala na dva Svjetska i dva Evropska seniorska prvenstva, nakon pauze od dvije godine, vratila se na velika vrata i u rodnom gradu uzela bronzanu medalju. Tamara je u četvrtfinalnom meču, podijeljenom odlukom sudija, pobjedila reprezentativku Srbije, Aleksandru Rapaić. Na Tamarinu, ali i na žalost cijele Budve i Crne Gore, zaustavila se u polufinalnom meču izgubivši jednoglasnom odlukom sudija od Jermenke, Ani Hovsepijan koje je nakon toga osvojila zlatnu medalju. Tamara se nakon dva porođaja hrabro vratila u ring i ostvarila nabolji rezultat u dosadasnjoj karijeri i zajedno sa Bojanom udruzila se u pisanju istorije crnogorskog boksa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *