Dragan Đuričković – intervju

Dugogodišnji sportski radnik, trener sa najvišim međunarodnim zvanjem i aktuelni sportski direktor reprezentacije, Dragan Đuričković, dao je kratak osvrt na aktuelno stanje u svom matičnom klubu (BK Podgorica), kao i crnogorskom boksu uopšte.

Kakva je situacija u BK Podgorica, imajući u vidu probleme sa epidemijom, trenirate li i kakav je odziv?

  • Bokserski klub Podgorica je zbog  epidemioloških mjera nažalost pravio nekoliko pauza, ali smo sve ostalo vrijeme vrijedno trenirali. Zadržali smo uglavnom čitav takmičarski kadar, kako seniora tako i kompletnog omladinskog pogona, a uz to svakim danom dolaze nam novi članovi. Akcenat u klubu je na izgradnji bokserske hale (240 m2), gdje bismo imali dobre uslove za trening, jer su nam postojeći, nažalost, veoma loši.

U februaru predstoji prvo nacionalno takmičenje, sa koliko boksera će vaš klub nastupiti u Budvi?

  • Mi u klubu trenutno imamo 25 takmičara registrovanih u BSCG. Što se tiče Budve, broj boksera koji će nastupiti zavisiće samo od toga koliko će njih imati protivnike.

Kada je u pitanju seniorski uzrast, na koje boksere klub najviše računa?

  • Trenutno smo u klubu najjači upravo u seniorskoj konkurenciji. I po iskustvu i kvalitetu najviše se očekuje od Sekulovića, Savkovića, Alkovića, Mihailovića… Tu je naravno i Kenan Husović koji trenira i živi u Njemačkoj, a koji je inače registrovan za naš klub. On je osvojio zlatnu medalju na Prvenstvu Balkana, gdje je pokazao da je ozbiljan bokser.

Rezultat sa minulog Evropskog prvenstva je zaista nevjerovatan uspjeh, koliko je realno očekivati nešto slično i ove godine?

  • Zahvaljujući predanom radu prije svega Nikole Ružića zadnjih godina, Crna Gora je ostvarila zavidne rezultate u juniorskoj i omladinskoj konkurenciji, a prošlogodišnje Evropsko prvenstvo u Budvi je kruna tog rada. Odličnim rezultatima naših reprezentativaca, Crna Gora se, smatram, dobro pozicionirala za budućnost našeg boksa. Vjerujem da je odlična organizacija i ozbiljan pristup problemu sa kovidom doprinijela da Budva ponovo dobije organizaciju istog takmičenja, a što se tiče rezultata na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu vjerujem da će Bojana Gojković ponovo osvojiti zlato, ali i da do medalje može još neko od naših boksera.

Novo rukovodstvo BSCG je u startu pokazalo veliku ozbiljnost i riješenost da boks u Crnoj Gori podigne na dosta viši nivo, koliki je zapravo potencijal koji naša zemlja ima, i šta bi bile vaše želje za narednih nekoliko godina?

  • Sve pozitivno što se dešavalo u zadnje vrijeme u crnogorskom boksu je zasluga našeg novog predsjednika Aleksandra Klemenka. On je pokazao radom u BK Budva da je ozbiljan čovjek, i da nama, bokserskim poslenicima, može biti zaista od velike koristi kako bi svoje želje i planove doveli do cilja. Već u prvim danima svog mandata je pokazao pravilan pristup klubovima, te vjerujem da ćemo crnogorski boks podići na mnogo veći nivo nego što je to bilo do sada. Tek njegovim dolaskom vidim koliko je našem boksu nedostajao takav čovjek, i koliko smo propustili sve ove godine zbog lošeg vođenja saveza. Želio bih da pronađemo način da zadržimo naše seniore što duže u boksu kako bi dostigli punu takmičarsku zrelost, a zatim i osvojili i neku od medalja na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. Takođe, vjerujem da u našim mladim bokserima ima potencijala i da sa pravilnim uvođenjem u jake mečeve možemo brzo doći do željenog cilja. Lično mislim da bi učešće u nekom ligaškom takmičenju mnogo doprinijelo popularizaciji boksa i ostvarivanja svega prethodno rečenog.

Da li mislite da neko od naših mladih boksera može da obezbijedi učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine?

  • Ukoliko budemo ozbiljno radili, iskreno mislim da velike šanse imaju: Bojana Gojković, Milovan Sekulović, Petar Liješević, Stefan Savković, Kenan Husović, Edin Alković, Viktor Mihailović… Možda se u međuvremenu pojavi još neki ozbiljan kandidat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *